
تعاریف بسیاری از داکت اسپلیت توسط کارشناسان و تولید کنندگان برای معرفی این مدل از دستگاهها ارائه شده است، اما اگر بخواهیم به زبانی ساده تر و عمومی تر این مدل کولر گازی را توصیف کنیم، بهتر است از کاربری و نوع استفاده آن کمک بگیریم، تا مخاطبین به راحتی با این مدل دستگاهها آشنا شوند.
در برخی از ساختمان ها به علت نوع معماری و یا حجم فضا امکان استفاده از مدلهای متداول اسپلیت وجود ندارد و یا در صورت استفاده، باید از تعداد زیادی دستگاه کمک گرفت و همچنین اگر نیاز به هوای تازه در فضای مورد تهویه وجود داشته باشد، امکان ارائه حداقل هوای تازه با مدلهای دیواری وجود ندارد و یا جهت حفظ زیبایی فضا، امکان نصب سیستم های دیواری و رادیاتور وجود نداشته باشد. در این چنین شرایطی و در صورت داشتن سقف کاذب مناسب ،بهترین راه حل استفاده از دستگاههای داکت اسپلیت است که علاوه بر تامین سرمایش و گرمایش محیط از طریق کویل DX، امکان تامین هوای تازه مورد نیاز را خواهد داشت و نیز برای کاهش هزینه انرژی در زمستان (با توجه به کمتر بودن هزینه گاز نسبت به برق در ایران) می توان از کویل آب گرم استفاده نمود. همچنین می توان در بعضی مدلهای داکت اسپلیت از هر نوع فیلتری با در نظر گرفتن افت فشار استاتیکی آن که در دستگاه ایجاد می کند برای تصفیه بهتر هوا طبق نظر کارفرما استفاده نمود. مثل فیلتر هپا.
همانگونه که از اسم مدل مشخص است، داکت به معنای کانال بوده و در اجرای این مدل دستگاهها از کانال استفاده می شود و یا به توصیفی دیگر این مدل دستگاهها در داخل سقف کاذب طبق استاندارد، نصب شده و با متصل شدن به کانال های از پیش طراحی و اجرا شده امکان توزیع مناسب هوای تهویه شده را در محل های مورد نظر و به مقدار نیاز فراهم می سازد.
دستگاههای داکت اسپلیت در سایزهای ۷۰۰۰، ۹۰۰۰، ۱۲۰۰۰، ۱۴۰۰۰، ۱۸۰۰۰، ۲۴۰۰۰، ۳۰۰۰۰، ۳۶۰۰۰، ۴۵۰۰۰، ۵۴۰۰۰، ۶۰۰۰۰، ۷۶۰۰۰، ۹۰۰۰۰ و ۹۶۰۰۰ Btu/h به بازار عرضه می گردند و به ۳ گروه با فشار استاتیکی کم و متوسط و زیاد تقسیم می شوند:
مزایا و معایب داکت اسپلیت
مزایا:
۱- استفاده از یک دستگاه برای یک فضای بزرگ به جای چندین دستگاه
۲- امکان استفاده از یک دستگاه بزرگ برای چند فضای کوچکتر
۳- امکان استفاده از کویل آبگرم برای گرمایش محیط و کاهش حداکثری مصرف برق در زمستان
۴- توضیع هوا به مقدار مورد نیاز در هر فضا و جلوگیری از تحمیل بار اضافی و مصرف انرژی زیاد
۵- امکان پرتاب باد با دریچه های دیواری و سقفی منوط به نوع طراحی کانال
۶- مخفی بودن پنل داخلی به علت قرار گرفتن در داخل سقف کاذب
معایب:
۱- اجرای کانال و دریچه بازدید دستگاه با توجه به محدودیت های فضا
۲- مخلوط شدن هوای کلیه فضاهایی که با یک دستگاه تهویه می شوند.
۳- امکان تنظیم و کنترل جداگانه دما برای همه واحدهایی که با یک دستگاه تهویه می شوند مقدور نیست.
۴- افت فشار استاتیکی در صورت بستن کویل آبگرم و بالا رفتن مصرف انرژی
۵- صدای زیاد در صورت طراحی و اجرای اشتباه کانال